Friday, November 19, 2010

نعمة الله

Dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim...
ana mulakan tinta ana dgn segala puji bg Allah yg sentiasa memberi nikmat kpd hamba2nya...
selawat junjungan buat nabi kita Rasulullah s.a.w...

InsyaAllah...ini sekadar perkongsian buat semua yg membaca dan juga tazkirah buat ana sendiri,insan yg sentiasa meraba-raba mencari keredhaan Allah.

Allah pernah berfirman:


وإن تعدوا نعمة الله لا تحصوها

maksudnya: "jika kamu mengira nikmat-nikmat Allah,nescaya tidak terhitung akannya"

Nikmat Allah?
Pernah ke Allah bg kita nikmat?
Berapa banyak Allah bg kite nikmat?

ya,nikmat Allah. Sesuatu perkara yg diberikan oleh Allah kpd kita,makhluknya di atas bumi ini,yang tidak terhitung dengan jari jemari kita. Sesungguhnya Allah itu Maha Kaya. Amat banyak nikmat yg Allah berikan kpd kita.Nikmat tidur,makan,minum,nikmat kesihatan,nikmat kefahaman dan nikmat yg paling besar adalah nikmat Iman dan Islam.Adakah Allah itu hanya memberikan nikmatNya kpd kita org Islam sahaja? Tidak!Allah itu Maha Adil. Semua nikmat2 itu diberikan kpd hamba2nya tdk kira kaya atau miskin. malah org bukan Islam pun Allah masih memberikan mereka nikmat dan rezeki.

namun ,tidak ramai orang bersyukur dgn nikmat yg diberikan(apatah lagi org bukan Islam). Cuba kita tanya pada diri kita sendiri. Kita bangun seawal pagi ke sekolah,ke tempat kerja, ada x kita baca doa selepas bangun daripada tidur? Inilah soalan yg selalu dilontarkan kpd ana dan sahabat2 yg lain oleh ustaz semasa dalam kelas. Pernah x kita bersyukur kerana masih diberi peluang untuk bernafas,nadi masih berdetik,jantung masih berdegup? ada yg pernah dan ada pulak yg tidak pernah. kita bagaimana??? Moga-moga kita dalam kalangan yg sentiasa bersyukur..
marilah sama-sama kita membasahi lidah kita dengan mengucap alhamdulillah setiap apa yg kita kecapi dan nikmati selama ini. mengucap alhamdulillah itu bukan lah sukar untuk dilafazkan berbanding kita melafazkan kata2 yang tidak berfaedah. Jangan lupa, Allah lah yg mencipta kita. Basahilah lidah kita dgn zikrullah...:كلمتان حبيبتان إلى الرحمن ,ثقيلتان في اللسان خفيفتان في الميزان


سبحن الله وبحمده سبحن الله العظيم

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...